HDMI ARC

ARC is een afkorting wat Audio Return Channel betekend. Naast dat er audio wordt meegezonden over de HDMI kabel, bied HDMI ARC ook een mogelijkheid tot synchronisatie.

Lip Sync

Het kan soms voorkomen dat beeld niet helemaal gelijk loopt met het geluid, in professionele termen heet dit lip sync. Een display heeft vaak meer tijd nodig om het videosignaal te verwerken dan voor de audio, waardoor deze ‘lip sync’ problemen ontstaan. De Lip Sync correctie voorziet erin dat het apparaat dat de lip-sync problemen veroorzaakt communiceert met het apparaat dat de lip sync weer in orde maakt. In de meeste gevallen doet uw dvd speler of receiver dit.

Audio Return Channel

Audio Return Channel wil zeggen dat er naast audio over de kabel kan worden meegezonden, ook het audiosignaal terug kan worden gezonden.

Voorheen zou u bijvoorbeeld een extra kabel voor het audio signaal moeten gebruiken om uw geluid van uw dvd recorder of tuner over uw stereotoren te beluisteren. Met HDMI ARC is dit dus niet meer nodig en kunt u direct naast geluid heen zenden ook weer terug sturen.

HDMI ARC

ARC wordt momenteel alleen ondersteund door de laatste HDMI 1.4 en 1.4a uitvoering en zal dus ook op oudere machines met een HDMI aansluiting niet werken.

Deze functie bied wel erg veel leuke mogelijkheden, maar nog lang niet alle apparatuur kan hiermee overweg.

Zelfs sommige nieuwe apparatuur weet hier nog niet goed mee om te gaan omdat er veel merken zijn die dit uitbrengen en natuurlijk net even anders met dit signaal om willen gaan.

Welke HDMI kabel moet je kopen?

U hoeft bij het kopen van een HDMI kabel niet direct op de versie te letten omdat huidige verkochte kabels eigenlijk allemaal bij versie 1.3 beginnen.

Het is wel van belang dat u kijkt wat uw apparatuur aan kan zodat u weet wat u kan verwachten van een HDMI kabel.

Er zijn talloze lengtes van deze kabel te krijgen, met een maximale doorvoerlengte van 15 meter. Wilt u langere kabels gebruiken dan dient er te worden gewerkt met een HDMI repeater of signaal versterker. Vooral voor beeld is dit erg belangrijk, audio signalen, waaronder ook het ARC audio signaal zou een maximale lengte kunnen hebben van 25 meter. Uiteraard is dit voor uw beeldsignaal sterk af te raden.

Wilt u echt een kabel met ARC technologie, let er dan op dat dit vanaf HDMI 1.4 mogelijk is.

HDMI 1.4

Momenteel kunnen HDMI 1.4 kabels iets duurder uitkomen dan oudere 1.3 kabels. Vaak als er op de verpakking niks staat, wat nog wel eens wil gebeuren met goedkopere HDMI kabels, kunt u er van uitgaan dat dit versie 1.3 is omdat dit momenteel verreweg de meest gebruikte is.

HDMI 1.4

Momenteel worden er bijvoorbeeld geen HDMI kabels van versie 1.1 gemaakt. Er valt helaas niet aan kabels af te lezen welke versie het is, tenslotte is de aansluitstekker exact hetzelfde. Bij duurdere kabels staat het nog wel eens op de kabel zelf vermeld. Echter staat het in de meeste gevallen alleen op de verpakking als u de kabel aanschaft.

Uiteraard kunnen verkopers u hierin adviseren, zij hebben tenslotte ervaring met dit soort kabels en de extra functies die de HDMI kabel te bieden heeft. Er zijn tegenwoordig ook nieuwere HDMI versies te krijgen zoals bijvoorbeeld HDMI 2.0a.